EAN-nummer / GLN-nummer

Hvad er et EAN-nummer / GLN-nummer?

EAN-nummer / GLN-nummer

Et EAN-nummer er et unikt 13-cifrede nummer, der identificerer en indehaver eller et produkt. Alle offentlige institutioner har et EAN-nummer, der bruges som digital postkasse til elektronisk fakturering.

Hvad er et EAN-nummer / GLN-nummer?

Et EAN-nummer (tidl. European Article Number, nu omdøbt til “International Article Number”) er 13-cifrede nummer, der bærer en række informationer om en virksomhed, organisation eller et produkt. Det kan blandt andet være modtager, leveringssted, varelager, butik m.m.

Når du anskaffer dig et EAN, får du også en unik elektronisk adresse, hvor du kan modtage digitale fakturaer. Det er med til at identificere din virksomhed eller organisation som en juridisk selvstændig enhed. Det bliver især brugt af staten, da hver offentlige institutioner har deres eget EAN-nummer. Det bruger de til elektronisk fakturering. Når en virksomhed skal sende en faktura til en offentlig institution, skal den digitale faktura altså sendes via institutionens EAN.

EAN-numre i det offentlige

Siden 1. Maj 2011 har offentlige myndigheder været forpligtet til at modtage elektroniske fakturaer gennem NemHandel. Det betyder, at du kan bruge EAN-nummeret til at sende fakturaer for arbejde, du har udført for det offentlige.

NemHandel er en offentlig udviklet teknologi, som gør det muligt at sende elektroniske forretningsdokumenter via internettet. Det omfatter blandt andet e-fakturaer og andre digitale forretningsdokumenter.

Formålet med EAN-nummeret i dette hensyn er at have en fælles standard for, hvordan elektroniske fakturaer og andre oplysninger skal leveres til staten.

EAN- eller GLN-nummer?

EAN-numre bruges også internationalt under navnet GLN eller “Global Location Numbers.” I Danmark kalder vi det dog stadig for EAN. Det er så udbredt og velkendt et ord, at selv det offentlige fortsat bruger betegnelsen ‘EAN’.

Da EAN nu er blevet en international standard, betyder det, at nummeret kan bruges på tværs af brancher og lande. Det betyder, at hvis dit EAN-nummer stadig er gyldigt, selv hvis din vare eller ydelse skal bruges i udlandet.

Hvordan får man et EAN-nummer?

Alle offentlige institutioner har deres eget EAN-nummer. Det er de blevet tildelt af deres kommune, region eller ansvarlige styrelse. De fleste kommuner har en liste af EAN-numre over deres institutioner på deres hjemmeside.

Private virksomheder er derimod ikke påkrævet at have et EAN. Hvis de gerne vil have et, skal de købe et årligt abonnement hos GS1 Denmark. Prisen bestemmes af virksomhedens årlige omsætning. GS1 er en standardiseringsorganisation, som udarbejder standarder for stamdata, ordre, fakturaer, stregkodemærker og, overordnede set, skabe en mere sikker og effektiv forsyningskæde. De er en neutral, not-for-profit medlemsorganisation og NGO.

Hvor finder jeg EAN-numre?

Hvis du leder efter et EAN for kommuner, regioner og det offentlige, kan du finde dem på Erhvervsstyrelsens side, Find EAN-numre.

Hvis du derimod leder efter privat EAN-numre, inklusiv dit eget, kan du finde det på GS1 Denmark ved at søge efter selskabets navn i “Search by Party Name”.

Hvordan sender man en faktura til et EAN-nummer?

Når du skal sende en faktura til et EAN-nummer, kan du bruge Virk.dk til at fremsende din faktura med deres NemHandel fakturablanket. Derudover er der også mange digitale regnskabsprogrammer, som understøtter elektronisk fakturering.

Connect contract data to your existing tech stack

Integrations illustration that everything is Contractbook
Contract management using Salesforce
Contract management using Hubspot
Contract management using Google Calendar
Contract management using Pipedrive
Contract management using Zendesk
Contract management using Airtable
Contract management using Gmail
Contract management using Google Drive
Contract management using Asana
notion-for-contract-management
Contract management using Shopify
Contract management using Intercom
Contract management using Slack
Contract management using Stripe
Contract management using Quickbooks
Contract management using Outlook