Fortrydelsesret
Hvad er fortrydelsesret?
Når du fortryder et køb, kan du i nogle tilfælde gøre brug af din fortrydelsesret. Det betyder, at du kan returnere din vare eller trække din købsaftale tilbage. Dette gælder også ved større køb, såsom boliger og biler.
Hvad er fortrydelsesret?
Når du handler i fysiske butikker, bestemmer butikken selv, om du har fortrydelsesret eller ej. De bestemmer også om, hvor længe den i så fald gælder. Fortrydelsesretten bliver til tider også kaldet returretten. Når du handler på nettet har du som udgangspunkt 14 dages fortrydelsesret.
Fortrydelsesretten er en del af butikken eller forhandlerens handelsbetingelser.
Når du køber noget, er det en bindende aftale, og du har ikke som forbruger krav på at kunne fortryde dit køb. Mange butikker tilbyder det dog alligevel som en service til køberen.
Fortrydelsesretten skal dog ikke forveksles med reklamationsret, som dækker over, at man som køber har ret til at få refunderet sin vare inden for de første 24 måneder, hvis den er defekt, eller hvis den går i stykker på en måde, der ikke er køberens skyld.
Regler for fortrydelsesretten
Hvis sælgeren har særlige regler for, at køber kan gøre brug af fortrydelsesretten, skal det oplyses tydeligt inden købet.
Særlige regler kan for eksempel være, at varen skal returneres i original, ubrudt emballage, inden for en bestemt frist, eller andre særlige forbehold, som er skrevet ind i købskontrakten.
Varen skal dog altid tilbageleveres ubrugt og ubeskadiget (hvis varen er defekt, skal du i stedet gøre brug af din reklamationsret), så den kan sælges igen som ny.
Fortrydelsesret ved boligkøb
Hvis du køber en bolig, kan du fortryde dit tilbud om at købe boligen. Hvis du fortryder dit køb, skal du sende en skriftlig besked om det til sælgeren, og beskeden skal nå frem, inden sælgeren har accepteret købstilbuddet. Dette gælder også i tilfælde, hvor køber og sælger har indgået en bindende købsaftale.
Køber har en frist på seks hverdage efter handlens indgåelse til at fortryde boligkøbet. Det betyder, at køber altid vil have en weekend ud over de seks hverdage til at betænke sig. Hvis køber underskriver købsaftalen først, er fristen gældende fra den dag, sælger underskriver. Hvis sælger underskriver købsaftalen først, er fristen gældende fra den dag, køber modtager den underskrevne købsaftale.
At fortryde sit boligkøb er dog ikke omkostningsfrit. Hvis køber fortryder, skal vedkommende betale en godtgørelse på 1% af boligens købesum. Beløbet skal være betalt af køber og modtaget af sælger inden fristen på de seks dage er udløbet. Hvis beløbet ikke betales rettidigt, er køberen bundet til købet, selvom vedkommende har fortrudt det skriftligt.
Ejendomstypen
Om du er omfattet af fortrydelsesretten afgøres af ejendomstypen. Fortrydelsesretten gælder ved følgende ejendomstyper:
- En- og tofamiliehuse
- Ejerlejligheder
- Andelslejligheder
- Sommerhuse
- Ubebygget grund, hvor køber skal bygge sin bolig
- Aktier eller andre slags aftaler, der giver brugsret til en bolig
Følgende ejendomstyper er ikke omfattet af fortrydelsesretten:
- Fast ejendom, som købes på auktion eller tvangsauktion
- Landbrugsejendom med landbrugspligt
- Timeshare-lejligheder
- Endnu ikke opførte andelsboliger
Fortrydelsesret ved bilkøb
Når du køber bil har du som udgangspunkt ikke fortrydelsesret. Du har ikke garanteret fortrydelsesret, fordi slutsedlen ved bilkøb er bindende. Det betyder, at du ikke kan fortryde dit bilkøb, når du har underskrevet slutsedlen. Derfor er det vigtigt, at du som køber har sikret, at du har fået alt på skift i slutsedlen. Du skal også sørge for, at forhandleren har svaret på al relevant information om bilen, inden slutsedlen skrives under.
Du kan ikke fortryde køb af bil, medmindre du i slutsedlen har sørget for at tage forbehold for, at en anden relevant part først skal godkende handlen. Som kunde kan du altså ikke kræve at ophæve bilkøbet, medmindre bilen har en mangel. Prøv i stedet at tale med bilforhandleren og se, om I sammen kan finde en løsning på problemet.