Handelsbetingelser

Hvad er handelsbetingelser?

Handelsbetingelser

Her følger en kort introduktion til handelsbetingelser inklusive en kort indholdfortegnelse over, hvad sådanne skal indeholde.

En virksomheds handelsbetingelser er en formular, der fungerer som deres juridiske grundlag i forbindelse med salg af en vare. De er både til for at beskytte køber og sælger og for at undgå eventuelle tvister. Det er dog normalt den sælgende virksomhed, der udformer de vilkår og betingelser, som de vil handle på. Fordi at handelsbetingelser varierer meget fra forretning til forretning, er det generelt svært at finde en handelsbetingelser skabelon. Det betyder dog også, at der ikke er nogle formelle krav til, hvordan handelsbetingelser skal udformes. 

Reglerne for handelsbetingelser findes i Købeloven, Forbrugeraftaleloven og ikke mindst E-handelsloven, som påbyder webshops at have frit tilgængelige handelsbetingelser på deres hjemmesider. Disse skal være korrekte, altså dække virksomhedens reelle aktivitet. Ved større salg vil man typisk udforme en købs- og salgsaftale, og måske endda foretage en due diligence inden købet gennemføres. 

Hvad indeholder handelsbetingelser? 

Fakta

Først og fremmest indeholder handelsbetingelser en række generelle oplysninger såsom firmanavn, adresse, CVR og oplysninger på eventuelle kontakt personer. 

Pris

Derudover rummer handelsbetingelserne typisk beskrivelser af pris, betalingsform og eventuelle leveringsoplysninger - eksempelvis tid og sted for levering. 

Ansvar

Her vil man beskrive virksomhedens ansvar for salg af varer. Mange virksomheder vil vælge at inkludere en ansvarsfraskrivelse. Ansvaret afhænger dog meget af, om man sælger B2B eller B2C. 

Retur

Ofte vil ens handelsbetingelser beskrive fortrydelsesret og kundens rettigheder i forhold til returnering af varen. Yderligere vil man specificere, om der er særlige garantier, som rækker ud over den normale reklamationsret. 

Værneting

En beskrivelse af hvilke lands love, der skal afgøre en tvist, samt hvor en eventuel retssag skal afgøres. Man vil desuden beskrive eventuelle klagemuligheder, som ens kunder måtte have. 

Fortrolighed

Her vil man opliste, hvordan virksomheden behandler persondata og fortrolige oplysninger. Mange webshops og firmaer som behandler mange personlige oplysninger, vil dog oftest have en seperat og detaljeret fortrolighedspolitik (Privacy Policy). 

Ændringer

Her vil man oplyse, hvornår og hvordan en virksomhed kan ændre handelsbetingelser. Der vil man ofte vælge at skrive, at det kun er den sælgende virksomhed, der kan ændre handelsbetingelserne. Hermed er handelsbetingelserne ensidige.

Connect contract data to your existing tech stack

Integrations illustration that everything is Contractbook
Contract management using Salesforce
Contract management using Hubspot
Contract management using Google Calendar
Contract management using Pipedrive
Contract management using Zendesk
Contract management using Airtable
Contract management using Gmail
Contract management using Google Drive
Contract management using Asana
notion-for-contract-management
Contract management using Shopify
Contract management using Intercom
Contract management using Slack
Contract management using Stripe
Contract management using Quickbooks
Contract management using Outlook