Handelsbetingelser

Hvad er handelsbetingelser?

Handelsbetingelser

Her følger en kort introduktion til handelsbetingelser inklusive en kort indholdfortegnelse over, hvad sådanne skal indeholde.

En virksomheds handelsbetingelser er en formular, der fungerer som deres juridiske grundlag i forbindelse med salg af en vare. De er både til for at beskytte køber og sælger og for at undgå eventuelle tvister. Det er dog normalt den sælgende virksomhed, der udformer de vilkår og betingelser, som de vil handle på. Det er generelt svært at finde skabeloner til at udforme handelsbetingelser, da det varierer meget fra forretning til forretning. Det betyder dog også, at der ikke er nogle formelle krav til, hvordan handelsbetingelser skal udformes. 

Reglerne for handelsbetingelser findes i Købeloven, Forbrugeraftaleloven og ikke mindst E-handelsloven, som påbyder webshops at have frit tilgængelige handelsbetingelser på deres hjemmesider. Disse skal være korrekte, altså dække virksomhedens reelle aktivitet. Ved større salg vil man typisk udforme en købs- og salgsaftale, og måske endda foretage en due diligence inden købet gennemføres. 

Hvad indeholder handelsbetingelser? 

Fakta: Først og fremmest indeholder handelsbetingelser en række generelle oplysninger såsom firmanavn, adresse, CVR og oplysninger på eventuelle kontakt personer. 

Pris: Derudover rummer handelsbetingelserne typisk beskrivelser af pris, betalingsform og eventuelle leveringsoplysninger - eksempelvis tid og sted for levering. 

Ansvar: Her vil man beskrive virksomhedens ansvar for salg af varer.  Mange virksomheder vil vælge at inkludere en ansvarsfraskrivelse. Ansvaret afhænger dog meget af, om man sælger B2B eller B2C. 

Retur: Ofte vil ens handelsbetingelser beskrive fortrydelsesret og kundens rettigheder i forhold til returnering af varen. Yderligere vil man specificere, om der er særlige garantier, som rækker ud over den normale reklamationsret. 

Værneting: En beskrivelse af hvilke lands love, der skal afgøre en tvist, samt hvor en eventuel retssag skal afgøres. Man vil desuden beskrive eventuelle klagemuligheder, som ens kunder måtte have. 

Fortrolighed: Her vil man opliste, hvordan virksomheden behandler persondata og fortrolige oplysninger. Mange webshops og firmaer som behandler mange personlige oplysninger, vil dog oftest have en seperat og detaljeret fortrolighedspolitik (Privacy Policy). 

Ændringer: Her vil man oplyse, hvornår og hvordan en virksomhed kan ændre handelsbetingelser. Der vil man ofte vælge at skrive, at det kun er den sælgende virksomhed, der kan ændre handelsbetingelserne. Hermed er handelsbetingelserne ensidige.

Kom i gang nu!