Voksenlærling

Hvad er en voksenlærling?

Voksenlærling

En voksenlærling er en ufaglært eller langtidsledig over 25 år, der er i praktik, når de tager en maritime eller erhvervsuddannelse. Virksomheder kan modtage tilskud til aflønning af voksenlærlingen, når de har underskriver en uddannelsesaftale.

Hvad er en voksenlærling?

En voksenlærling er en ufaglært eller langtidsledig person, der er over 25 år gammel og som er i erhvervspraktik, mens vedkommende tager en maritim uddannelse eller en erhvervsuddannelse.

En voksenlærling får løn både under selve praktikken og uddannelsesforløbet. Den løn svarer til fagets mindsteløn for ufaglærte. Uddannelsen tager typisk mellem to til fire år, men hvis lærlingen har tidligere faglig relevant arbejdserfaring, kan de ofte blive færdige på kortere tid.

For at blive voksenlærling skal du derudover også finde en virksomhed, der gerne vil ansætte dig som voksenlærling. Arbejdsgiveren kan også få et tilskud til din løn, når de tager dig ombord som voksenlærling. Ofte har erhvervsskolerne kontakter, der kan hjælpe dig med at finde en interesseret arbejdsgiver.

Voksenlærlingeordningen blev introduceret i 1998, men blev forenklet i april 2018, så det blev nemmere for virksomheder at ansøge om tilskud. Formålet med ordningen er at få flere langtidsledige og ufaglærte i beskæftigelse ved at tage en erhvervsuddannelse.

Hvornår er man voksenlærling?

En voksenlærling er en person, som er 25 år eller ældre og ufaglært eller langtidsledig, der samtidig er i gang med en maritime- eller erhvervsuddannelse. At blive voksenlærling kræver også, at man har indgået en uddannelsesaftale med en virksomhed, der ønsker at ansætte dig som voksenlærling.

For at kunne indgå en sådan aftale, skal du have opfyldt en række betingelser. Du skal være:

 • Fyldt 25 år
 • Ufaglært ledig eller i arbejde
  eller
 • Faglært ledig men med en forældet uddannelse
  eller
 • Faglært ledig med mere end 12 måneders ledighed
  eller
 • Faglært ledig med mere end 6 måneders ledighed, OG den valgte erhvervsuddannelse er inden for et fag, der mangler arbejdskraft

En uddannelse betragtes som forældet, hvis du ikke har brugt den inden for de sidste fem år og har været ledig i mere end to måneder. Fag, der mangler arbejdskraft, kan findes på Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekrutterings hjemmeside. Den bliver også kaldet voksenlærlingelisten.

Hvad får man i løn som voksenlærling?

Som voksenlærling modtager du en løn under uddannelsen. Lønnen vil være i følge dit fags overenskomst. Hvis du allerede har erhvervserfaring fra dit fags branche, vil du tilmed ofte kunne gennemføre uddannelsen på kortere tid. Det betyder, at du hurtigere vil kunne finde et fuldtidsarbejde med højere løn.

Voksenlærlingeordningen – tilskud til virksomheder

Virksomheder kan få tilskud, når de ansætter en voksenlærling. Virksomheden skal selv ansøge om tilskuddet på VITAS. Tilskuddet er gældende i hele uddannelsesperioden og gælder alle erhvervsuddannelser og maritime uddannelser.

Arbejdsgiveren kan enten få 30,- kr. eller 40,- kr. i timen til aflønning af voksenlærlingen i praktikperioden. Beløbets størrelse afhænger af voksenlærlingens baggrund og tidligere ledighed.

Arbejdsgiveren kan få et tilskud til voksenlærling på 40 kr. i timen, hvis voksenlærlingen er:

 • Ufaglært med mere end to måneders ledighed
 • Ledig, men faglært med en forældet uddannelse
 • Faglært, men ledig i mere end 6 måneder

Tilskuddet er på 30,- kr. i timen, hvis voksenlærlingen er:

 • Ufaglært med mindre end to måneders ledighed
 • Ufaglært og i beskæftigelse – i dette tilfælde varer tilskuddet i op til 2 år under uddannelsesforløbet, men gælder kun for fag, hvor der er gode jobmuligheder


Hvorvidt et fag har gode jobmuligheder, fremgår af voksenlærlingelisten på hjemmeside for Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Listen bliver opdateret hver sjette måned.

What’s a Rich Text element?

The rich text element allows you to create and format headings, paragraphs, blockquotes, images, and video all in one place instead of having to add and format them individually. Just double-click and easily create content.

Static and dynamic content editing

A rich text element can be used with static or dynamic content. For static content, just drop it into any page and begin editing. For dynamic content, add a rich text field to any collection and then connect a rich text element to that field in the settings panel. Voila!

How to customize formatting for each rich text

Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the "When inside of" nested selector system.

 • fnasdaksjnd

Integrate with the tools you already use